divingSimhopp är en gren inom simsporten där utövaren utför hopp från olika höjder ner i en simbassäng. Dessa hopp graderas utifrån olika svårighetsgrader .

Man delar upp simhopp i två kategorier. Svikthopp och höga hopp. I svikthopp så använder man en sviktande hoppbräda. I höga hopp så hoppar man från en fast plattformskant.

När man tävlar i seniorsammanhang så är svikten placerad på tre meters höjd och höga hopp utförs från ett tio meter högt hopptorn. På ungdoms och juniornivå så tävlar man även på en meters svikt och från fem och sju meters höjd i höga hopp.

Det finns sex olika hoppgrupper i simhopp. Dessa grupper innehåller olika rotationer och skruvar, som till exempel framåt rotation, bakåt rotation och skruvhopp. Den sjätte gruppen innebär handstående från plattformen. Dessa sex grupper kombineras sen med fyra olika stilarter som kallas rak stil, pikstil, gruppering och valfri stilart som är en kombination av flera stilarter.

Varje hopp har sin svårighetsgrad. Hur svårt ett hopp anses att vara beror på vilken stilart som valts och på vilken höjd hoppet utförs ifrån. Svårighetsgraden räknas sedan samman med en poängsättning som går från noll till tio från fem olika domare.

Historik

Simhopp har sitt ursprung i gymnastiken i slutet på 1800-talet. Sverige och Tyskland anses vara två av de länder som var först med att utveckla sporten.

Första gången simhopp var med på OS var i St Louis 1904. Damerna kom med senare i Stockholm 1908. Sedan dess har simhopp varit en olympisk gren utan avbrott.

Ulrika Knape tog OS guld på höga hopp 1972 i München och silver i svikt vid samma OS. Fyra år senare i Montréal tog hon silver på höga hopp. Detta kombinerat med många andra stora mästerskapstitlar gör att hon anses vara ett av Sveriges största namn genom tiderna i simhopp.