synchronizedKonstsim, eller synkroniserad simning som det också heter, är en simsport som har olympisk status sedan 1984.

Man kan beskriva konstsim som en blandning av simning, gymnastik och dans. Det är en mycket konditionskrävande sport och då man befinner sig både över och under vattenytan i själva tävlingsmomentet är möjligheterna till att andas mycket få.

Man utför olika formationer och figurer i en badbassäng, med eller utan musik. Man kan tävla solo, i par eller i lag. Man betygsätts av 3 till 7 domare på en betygsskala som går från 0-10. Betygsättningen görs med tiondelar och där 5.0-6.9 bedöms som godkänt.

Det är viktigt med en god fysik när man utövar konstsim. Balans, kondition, styrka och vighet är alla viktiga delar om man vill tävla som konstsimmare på hög nivå. Att man har bra koordination och samarbetsförmåga är också av hög vikt när man tävlar i par eller i lag. Att exakt veta var ens lagkamrater befinner sig i bassängen och att utföra figurerna precis samtidigt är en förutsättning för att få höga poäng

När man utför konstsim till musik så samarbetar ofta konstsimmarna och deras tränare när det gäller att hitta rätt musikstycken att utföra sitt tävlingsprogram till. Det är viktigt att man hittar rätt musik så att den passar de individuella förutsättningar som simmarna innehar. Musiken hörs lika bra ovanför ytan som under då man använder sig av undervattenshögtalare.

Historik

Den första tävlingen i konstsim hölls i Berlin 1891. Då endast med män som deltagare. På 1920 och 30 talet utvecklades konstsim i USA som motion för kvinnor. Efter det växte sporten starkt och i Panamerikanska spelen i Buenos Aires 1951 och i OS 1954 i Helsingfors var konstsim en uppvisningsgren.

Första världsmästerskapen i konstsim hölls 1973 i Belgrad. Konstsim blev en officiell OS gren i Los Angeles 1984. Då endast tillåtet för kvinnliga deltagare.